onsdag 22 oktober 2014

Izola och Kroatien

Tisdag den 21 oktober
Sov gott och utan några störande moment  gjorde vi på parkeringen i Izola.
En promenad in mot stan på ca 5 min skulle det vara. Vi hittar ett konstverk, som Ingemar känner sig hemma vid. Snickerimaskiner är ju något som han har använt sig av i över 50 år, här får de stå som prydnad :) 



Att Izola är en gammal stad märker vi på de smala och trånga gränderna.


Gamla och nyare hus bredvid varandra.I det här landet gillar man färger på husen det såg vi igår när vi åkte hit.





Varför ha blommor inne, när det går lika bra att ha dem utanför fönstret ?


Vi kommer ner till hamnen och en liten fin fontän.


Bakom den låg den lilla lila kiosken eller om det var en affär. Allt gick i lila färger.


Många segelbåtar var upptagna inför vintern, men det fanns en hel del andra kvar i vattnet också, mest fiskebåtar förstås.




På vägen tillbaka köpte vi lite frukt, det var inte speciellt billigt, som i Spanien, men lika gott.


Särskild vattenautomat för djur ser vi inte hemma. Här är så varmt på sommaren så man kan förstå att även djuren behöver vatten. Vred man på kranen så fylldes 3 st skålar i olika höjd. Folk och fåglar överst andra djur längre ner :)


Vi tog sikte på kyrktornet när vi gick tillbaka till husbilen för fortsatt färd mot Pula.


Izola var en liten men trevlig stad, nu blev det bara en snabb visit. Här kunde vi också göra oss förstådda på engelska. Lånade en bild av staden från Internet.


Nu var det dags att fortsätta mot Kroatien. Först gränsen från Slovakien och sedan den Kroatiska gräsen, första gången vi får visa våra pass. Framför oss har vi cyklister på tandemcyklar, ja massor av par på cyklarna var det och från andra länder. Cykeltävling för par på tandem??


Nu var det även dags att växla till sig lite Kuna = Kn, och tanka. Diesel kostar här i Kroatien 1,32€ (9,74 Kn) i Slovenien 1,39€ och Italien 1,69€ (dyraste)


På vissa platser efter vägen fanns det utsiktstorn och försäljning av Grappa och Likörer, men vi stannade inte.


Roliga skorstenar


Blev lite fundersam över vart vägen tog vägen?


Trevliga namn på orter. 


Vi hade en stpl i orten Fazana, men den var dyr, de ville ha 200 Kn som motsvarar ca 250 kr för nattparkering. Vi fortsatte till Camping Bi Village lite längre bort, och här fanns även wifi. Här kostade det 20 + 6€ (wifi) nästan lika  mycket, men bättre plats. 
Fick kontakt med sonen hemma för ev hjälp med uppdatering av GPS. 
Vi kom fram till att vi måste köpa nya kartor och installera, då jag bara hade Västeuropa. Vi avvaktar och ska se om vi kan hitta en GPS med Östeuropa på i stället, kan ju vara bra att ha en GPS till :) Sen får vi förlita oss på kartor.
Vädret har i natt varit regn och blåst och nu har temperaturen sjunkit till 14 gr. Enligt väderprognosen så fortsätter det här dåliga vädret söder ut mot Albanien och Grekland och vi kommer att åka efter :)







6 kommentarer:

  1. Åhh vad härligt ni ser ut att ha det :) Läckert med den där lila kiosken..riktigt kul :) En del har så livlig fantasi :)) Visst känner man sig ving klippt utan gps. Känns som man inte hittar utan den...trots man har kartor. Hur klarade man sig föurt kan man undra? Då satt jag med fingret hela tiden på kartan när vi skulle någonstans:) var rädd att tappa bort var vi var annars:) Hoppas ni får till den o uppdatera den. Lycka till. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi köpte östeuropa till paddan istället, kan ju behövas där också :) även om jag inte är riktigt vän med paddorna :))

      Radera
  2. Trevligt att åka åt det hållet ni reser,Grekland är ju bara så trevligt!
    Ni brukar ju åka mot Spanien men nu får ni se nåt annat!
    Trevligt att följa er på bloggen med!

    Ha det gott/Kram

    SvaraRadera
  3. har vert i kroatsia før å det er ikke noe billig å stå på camping der....men dieselen er jo billig ..fine bilder ni har ..god resa vidare
    frank & karin

    SvaraRadera
  4. Vilken fin liten stad ni hittade. Detr var dyrt med stp men det kanske kompenseras med lite fricamping så småningom.

    SvaraRadera
  5. Ser härligt ut, och påminner om när vi var i Kroatien för några år sen! :)

    SvaraRadera